Verstrikt in de techniek

Gepost door Marijn ter Braak op 2-dec-2017 23:31:32
Marijn ter Braak

De belofte van data moet voor veel bedrijven nog worden ingelost. Informatie kan de deur naar een nieuwe realiteit openen. En veel bedrijven nemen hortend en stotend de eerste obstakels.

Wachten op rapportages

Waar de IT-afdeling ternauwernood de mankracht heeft om alle systemen draaiende te houden en aan de binnenstromende verzoeken te voldoen, zoeken we de volgende generatie techneuten om BI-afdelingen te runnen. En daar doet zich precies hetzelfde probleem voor.

De organisatie slaat op slot

De flexibiliteit van de organisatie om in te spelen op ontwikkelingen slaat om in starheid omdat informatie wel ergens is maar door de organisatie niet gebruikt kan worden. Afdelingen dreigen de regie te verliezen omdat ze in hun informatie afhankelijk zijn geworden van een BI-afdeling die de vraag niet aan kan.

Technici kunnen inzichten opleveren waarvan ze niet weten dat de business ze nodig hebben. En de business weet niet precies wat de technici kunnen opleveren.

Wat gaat er mis?

Wanneer je als organisatie met nieuwe instrumenten besluit te gaan werken dan leer je medewerkers hoe ze met die instrumenten kunnen werken. In dit geval is het instrument ‘data’. Daar moet je mee leren werken. Je wordt niet op een dag wakker met het inzicht hoe een datamodel in elkaar steekt, hoe je verschillende databronnen kunt combineren of hoe je je businessvragen met data kunt beantwoorden… dat moet je leren. Met de grote hoeveelheden data die beschikbaar zijn, is de techniek noodzakelijk. Maar pas met bedrijfsbrede kennis in het werken met data gaat de belofte ingelost worden.

 

Tags: datagedreven werken

Techniek bracht ons data... heel veel data. En aan ons de schone taak om ermee te leren werken. Of beter: om het te leren begrijpen.   

 

Blijf op de hoogte

Recente Berichten

Berichten op onderwerp