Dan verklaar ik u nu: datagedreven

Gepost door Marijn ter Braak op 27-jun-2018 15:55:46
Marijn ter Braak

Het huwelijk tussen BI en de rest van de organisatie, ook met de komst van nieuw talent, blijkt nog steeds niet erg gelukkig. In het streven naar een datagedreven organisatie wordt al snel naar de BI-afdeling gekeken. Maar zoals in elk huwelijk moet de liefde van twee kanten komen.

Historie

BI-afdelingen hebben altijd wat veel hooi op de vork genomen – of gekregen. Hun taak was niet alleen het verzamelen en bruikbaar maken van organisatiebrede data maar ook het rapporteren van die data… én het analyseren van de data… én het bedenken welke data nodig is om businessvragen te beantwoorden… én het opleveren van businessinzichten. Dat betekent in de praktijk dat een BI’er niet alleen een data-specialist moet zijn maar met vrijwel alle afdelingen inhoudelijk mee moet kunnen denken.    

Probleem

Het probleem dat aan de basis staat ‘de BI-afdeling wordt geacht de organisatie te kennen’ moet omgedraaid worden naar ‘de organisatie kent de BI-afdeling’. Dat stelt de BI-afdeling in de gelegenheid om de rol aan te nemen die redelijkerwijs van ze verwacht kan worden: het beschikbaar stellen van data. En niet het faciliteren van analyses, inzichten of het funderen van beslissingen. Dat is nou net de rol van iedere individuele afdeling.

Oplossing

Als iedere afdeling zelf met data moet werken, moeten ze data eerst begrijpen. Maar vraag een willekeurige medewerker om uit te leggen wat een datawarehouse is en hoe het bij zijn bedrijf is ingericht en het blijft oorverdovend stil. Dat is alsof je e-mail moet versturen maar niet weet wat een computer is; volstrekt onbestaanbaar.

Wessanen

Hoe kennis het magische ingrediënt kan zijn voor de datagedreven organisatie bewijst een recente case van UMM. Voor Wessanen heeft UMM een data-academie ingericht met maatwerk videoproducties waarin gebruikers van alle niveaus BI leren begrijpen. Alles wat gebruikers moeten weten wordt in kristalheldere video’s uitgelegd: van het basale idee van BI en de inrichting van het eigen datawarehouse tot aan het modelleren en analyseren van data.

Hiermee hebben afdelingen zelf inzicht in alle beschikbare data en ontwikkelen zelf de vaardigheid om businessvragen te beantwoorden, inzichten te verzamelen en beslissingen te funderen (lees: datagedreven te werken).

Parallel

De IT-afdeling zorgt ervoor dat de techniek werkt. Als we het even simpel stellen zorgen zij ervoor dat je een computer hebt en dat ie het doet maar je moet er zelf mee werken. Je kunt de IT-afdeling wel vragen om je Power Point in elkaar te zetten maar dat gaat niet gebeuren. Maar dat is in essentie wel hoe we met de BI-afdeling omgaan. We vragen om de data… maar maak er ook meteen even een analyse en een mooie rapportage van.

Conclusie

In het datagedreven werken moeten de BI-afdeling en rest van de organisatie nader tot elkaar komen. Maar er is vaak nog niet eens sprake van een gelijkwaardige verhouding. Pas als afdelingen hun wensen ten aanzien van het datawarehouse kunnen formuleren. En met de beschikbaar gekomen data zelf hun vragen kunnen beantwoorden. Pas dan is er sprake van gelijkwaardigheid en zit een gelukkig huwelijk er misschien toch nog in.

 

UMM biedt een online leeromgeving met standaard en maatwerk videoproducties voor organisaties die datagedreven willen werken.

Tags: datagedreven werken

Techniek bracht ons data... heel veel data. En aan ons de schone taak om ermee te leren werken. Of beter: om het te leren begrijpen.
 

Blijf op de hoogte

Recente Berichten

Berichten op onderwerp