BI gebruikersniveaus

Gepost door Marijn ter Braak op 3-dec-2017 21:33:57
Marijn ter Braak

BI-experts zorgen ervoor dat ruwe data geschikt en bruikbaar wordt gemaakt voor de rest van de organisatie. Iedere afdeling zou zijn eigen businessvragen met behulp van de data moeten kunnen beantwoorden. En om daarvoor te zorgen doen organisaties er verstandig aan om minimaal 3 gebruikersniveaus te introduceren.

Intermediair

gebruiker intermediair-min.png

Een BI-afdeling maakt een selectie van alle beschikbare data bruikbaar voor analyse. Maar zij weten zelf uiteraard niet welke data elke afdeling nodig heeft; dat weet de afdeling zelf. Daar zou elke afdeling een intermediair moeten hebben. Iemand die BI begrijpt en met de BI-afdeling kan communiceren over de data behoefte van de afdeling waar hij deel van uit maakt.

Expert

gebruiker expert-min.png

Als de juiste data eenmaal beschikbaar is, wil je daar als afdeling analyses op los laten. En de juiste informatie uit filteren in de vorm van rapportages. Omdat je niet voor elke rapportage bij de BI-afdeling aan kunt kloppen (dat is niet hun kerntaak en daar is helemaal geen capaciteit voor) is een aantal expert gebruikers per afdeling een goed idee. Zij begrijpen data, kunnen met grote hoeveelheden uit verschillende bronnen overweg, weten welke vragen er op hun afdeling leven en kunnen snel rapportages opleveren en analyses maken.  

Basis

Gebruiker-basis-min.png

Met de juiste rapportages – die ook voldoende diepgang bieden - voor elke afdeling is het alleen nog zaak dat iedereen de rapportages begrijpt… en goed interpreteert. Zij weten wat de data betekent, welk proces erachter schuilt gaat en kortom welke nuances ze aan de cijfers moeten geven.

Elk gebruikersniveau heeft natuurlijk specifieke kennis nodig maar als deze gebruikersniveau eenmaal organisatiebreed ingevoerd zijn, is data de betrouwbare businessdriver die het kan zijn.

Tags: gebruikers

Techniek bracht ons data... heel veel data. En aan ons de schone taak om ermee te leren werken. Of beter: om het te leren begrijpen.
 

Blijf op de hoogte

Recente Berichten

Berichten op onderwerp